Heb je zelf ooit aardbeienplantjes gekweekt voor de wetenschap? Heb je vogels of vlinders geteld in je tuin en de resultaten met aandacht gevolgd vanuit een persoonlijke interesse of omdat het in de krant stond? Ben je ongerust over de luchtkwaliteit in je buurt en heb je daarom meegedaan aan de actie ‘curieuzeneuzen’? In elk van deze gevallen heb je te maken gehad met ‘burgerwetenschap’ of ‘citizen science’, de meest gebruikte term voor wetenschappelijk onderzoek waaraan burgers bijdragen of dat ze zelf opstarten zonder dat ze daarom een wetenschappelijk diploma hebben.

Tine Huyse, als zoöloge verbonden aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren, vertelt met vuur over die nieuwe manier van ‘wetenschap bedrijven’. Citizen science heeft de potentie om iedereen bij een onderzoek te betrekken, om onbegane paden te betreden. 
Tine breekt een lans voor de wetenschapper in ieder van ons, de amateur in de originele betekenis van het woord: een liefhebber, iemand die met passie doet wat hij doet. Niet alleen in de koers, nu ook bij de wetenschappers: een ode aan de amateur.
Praktisch
Adres: Kroonstraat 2 (bij Nele)
Start: 15.30 uur
Toegang: gratis
Dit is een intiem huiskamerevenement. De plaatsen zijn beperkt, dus kom zeker op tijd. Als de huiskamer vol zit, kun je altijd doorschuiven naar een andere plaats.

Foto © Gert Joly

Dit kan je misschien ook interesseren

Naar boven