Na drie jaar vervelt Doremy tot Dorpsklap. Naast muziek is er nu ook aandacht voor andere passies en verhalen van inwoners uit je favoriete gemeente. Het programma varieert van ambachten, over wetenschappen, tot kunst en sport. Maar we kunnen het niet wegsteken: Wijgmaal is en blijft een dorp waar de muzikale verhalen voor het oprapen liggen. En wij blijven zoals voorheen geboeid door muziek en de bijbehorende verhalen. Kortom, het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus komt er zoals de afgelopen jaren ook weer een slotconcert.

Een puikje aan lokale artiesten verschijnt dit jaar eenmalig in een onuitgegeven bezetting op een gezamenlijk podium in de Steinerschool om de eerste editie van Dorpsklap feestelijk af te sluiten. Aan het repertoire wordt nog duchtig gesleuteld, maar met volgende klasbakken is succes verzekerd:
foto stoy stoffelen

© Dries Hermans

Stoy Stoffelen
Drummer Stoy Stoffelen (dit jaar 65 geworden, maar nog lang niet op pensioen) sierde al twee keer de affiche van Doremy, stond nog met Raymond op Pinkpop en met o.a. Hugo Matthysen (en de Bomen), Big Bill, Roland, Jean Blaute, De Nieuwe Snaar, Urbanus en de beroemde Vele Anderen op allerlei binnen- en buitenlandse podia.
foto annelies tanghe

© Dries Hermans

Annelies Tanghe
Ook al tweemaal op de affiche van Doremy: zangeres Annelies Tanghe. Begonnen als Iza, over een incarnatie als Zeester vormt ze nu samen met Sam Pieter Janssens And Then Came Fall. Lovende recensies in Humo en buitenlandse bladen brachten hen deze zomer nog tot podia in Ename, Texel en Tienen.
foto edwin risbourg

© Dries Hermans

Edwin Risbourg
Het derde groepslid Edwin Risbourg was er vorig jaar voor het eerst bij met Bejazzled, waarbij zijn warme hammondklanken aangevuld werden met contrabass en fluwelen zang. Edwin is actief in allerhande blues- en jazz-georiënteerde groepen zoals BluesBones, waar de Hammond & Rhodes een prominente plek hebben.
foto ronny mosuse

© Gert Joly

Ronny Mosuse
Na drum, zang/gitaar en keys ontbreekt er uiteraard nog de bas om de groep te vervolledigen. Daarvoor strikten we niemand minder dan verse Wijgmalenaar Ronny Mosuse. Begonnen bij de B-Tunes, bekend geworden bij The Radio’s aan de zijde van Bart Peeters, berucht als Artbeliën Sylvain bij CPeX, en steeds actief als muzikant, liedjesschrijver of producent.
foto Sam Versweyfeld

© Marco Mertens

Sam Versweyveld
En tot slot niemand minder dan trompettist Sam Versweyveld. Hij studeerde bij trompettist Bert Joris aan het Lemmens instituut. Was actief bij Chris Joris Experience en bij Buscemi en werkte samen met toppers uit de Belgische jazzscene zoals Dré Pallemaerts en Frank Vaganee. Tegenwoordig leeft hij zich uit in feestbands zoals het in Leuven wereldberoemde Los Callejeros en het Brusselse Chicos y Mendez. Geen jazz, eerder sterke latino-invloeden uit Zuid-Amerika. Aan de Steinerschool is hij verbonden als leerkracht talen en muziek en is daar zeer geliefd bij zijn leerlingen. 
Wijgmalenaars verbinden
Wie erbij was op Doremy in 2017 met Opera Mobile (Kobe Baeyens & Noémie Schellens; met gitarist Maarten Vandenbemden) of in 2018 met de samenzang (Koen Monserez, Kobe Baeyens & Stan Van Samang; met pianist Martin Valcke) kan beamen dat het telkens een hartverwarmende, onvergetelijke ervaring was. Of hoe muziek de Wijgmalenaars verbindt, dwars over generaties heen. Ook dit jaar nemen we afscheid van de zomer met een concert als een warm dekentje. 

Fan van muziek? 
In de namiddag staat er een verscheidenheid aan muzikale onderwerpen op het programma, al ligt de focus deze keer niet louter op het musiceren:
- Ortwin de Graef, professor Engelse literatuur, vertelt over Nick Cave, begeleid door zijn dochter Hannah
- Liza Feyaerts, de directrice van de Russische school in Leuven, geeft Tsjaikovski een gezicht, samen met concertpianist Koenraad Sterckx
- Patrick De Rynck, professor oudheidkunde, gaat in dialoog met zijn zoon Bram over hip-hop
- Ronny Mosuse, die pas in Wijgmaal is neergestreken, gaat op zoek naar de invloed van migratie op muziek
- Martin Valcke, die te gast was op de drie edities van Doremy, speelt live bij een kortfilm en demonstreert de impact van muziek op je filmervaring

Dit kan je misschien ook interesseren

Naar boven