Van kleins af aan was Robert De Pauw gefascineerd door de scheepvaart en wilde hij zelf eigenlijk de zee op. Aangezien zijn moeder dat niet zo’n goed idee vond, werd Robert dan maar mechanieker. Zo kwam hij 45 jaar geleden bij garage Walton in Leuven terecht. Die technische opleiding in combinatie met een bovenmaats technisch inzicht, een goed oog en veel geduld leidde Robert naar hobbies als metaalbewerking en vooral houtbewerking. Meubels, siervoorwerpen, eierdoppen, onderdelen voor klokken, balpennen, microfoons, perfecte bollen: vakkundig draait Robert dat allemaal zelf in zijn kleine, pittoreske atelier. 
Het stond natuurlijk in de sterren geschreven dat de fascinatie voor de zee uiteindelijk weer de kop zou opsteken en zo leidde houtbewerking op een natuurlijke manier tot modelscheepsbouw. In het scheepvaartmuseum in Baasrode, een deelgemeente van Dendermonde, wordt hard gewerkt aan een replica van een palingbotter uit het eind van de 19de eeuw en Robert maakt hem momenteel thuis op schaal 1:20. 
Heb je altijd al willen weten hoe je aan modelscheepsbouw begint? Hoe je het juiste hout vindt en vorm geeft; hoe je de zeilen stikt of zelf alle katrolletjes maakt, hoe je zelf gereedschap maakt wanneer het nergens te vinden is? Dit is een uitgelezen kans om binnen te kijken in het atelier van Robert.
Praktisch
Adres: Henricus Wittebolsstraat 49 (atelier Robert)
Start: 15.30 uur
Toegang: gratis
De plaatsen zijn beperkt, dus kom zeker op tijd. Als het atelier vol zit, kun je altijd doorschuiven naar een ander huiskamerevenement.

Foto's © Maarten Deckers

Detail van zijn huidige project
Elk kleinste detail, in hout, metaal of zelfs stof, maakt hij zelf.
Wittebolsstraat 49

Dit kan je misschien ook interesseren

Naar boven