Pianohersteller Piet Joris is al 20 jaar actief in Wijgmaal en is bovendien al de vierde generatie die het ambacht uitoefent. Overgrootvader Jef Joris bouwde kerkorgels in Zichem, grootvader Firmin zette de zaak voort in Zichem en daarna in Aarschot, waar Piets vader Paul de orgelbouw eindigde rond 1963. Piet bouwt dan wel geen orgels meer, maar houdt het ambacht wel in leven door de herstelling van piano’s allerhande, gaande van een klavichord over een harmonium en een buffetpiano tot heuse vleugels. In zijn atelier staat dan ook een hele collectie aan interessante instrumenten en het bijzondere is dat alle functionele onderdelen goed zichtbaar zijn: de toetsen, de hamertjes, de snaren. Piet toont je hoe die fijne mechaniek precies werkt bij de verschillende types en legt het ambacht achter de muziek bloot. Pianist Koenraad Sterckx zal tussen de verhalen door kort illustreren hoe de verschillende instrumenten elk hun eigen karakter en klank hebben.

Concertpianist Koenraad Sterckx sierde eerder al meermaals de affiche van Doremy, de voorloper van Dorpsklap. Als negenjarige begon hij piano te studeren aan het Stedelijk Conservatorium in Leuven. Na verdere studie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel ging Koenraad aan de slag als professioneel muzikant; hij treedt op als solist, als kamermusicus en als begeleider. Met het Vlaams Radiokoor stond hij in de voorbije jaren al dikwijls op het podium in de meest vooraanstaande concertzalen van België.

Wil je meer pianomuziek horen? Om 16.30 uur speelt Koenraad muziek van Tsjaikovski terwijl Liza Feyaerts, directrice van de Russische school in Leuven, vertelt over het leven en werk van de Russische componist.
Praktisch
Adres: Kroonstraat 47 (atelier Piet)
Start: 14 uur​​​​​​​​​​​​​​
Toegang: gratis
Er is ruimte voor maximaal 15 personen, dus kom zeker op tijd. Als het atelier vol zit, kun je altijd doorschuiven naar een ander huiskamerevenement.

Foto's © Maarten Deckers

Dit kan je misschien ook interesseren

Naar boven