Wist je dat er in Leuven een Russische school is? Die werd in 2005 opgericht door Liza Feyaerts, die in Wijgmaal woont. Niet minder dan 150 leerlingen krijgen in de school les in het Russisch en leren in de eerste plaats Russisch lezen en schrijven. Kinderen van Belgisch-Russische ouders die langdurig in ons land blijven, kunnen zo in Rusland goede contacten blijven onderhouden en de kinderen die hier tijdelijk verblijven, lopen geen grote schoolachterstand op Russisch taalvlak op.
Liza Feyaerts heeft bovendien een bijzonder band met de Russische componist Tsjaikovski, bij het grote publiek bekend van de balletmuziek voor Het Zwanenmeer en De Notenkraker. Net als hij groeide ze op in Sint-Petersburg en als gids in de stad kruisten de verhalen over zijn leven meermaals haar pad. Tsjaikovski ligt ook niet zo ver van haar ouderlijk huis begraven. Als geen ander kan Liza je dus vertellen wat zijn werk zo geniaal en zijn leven zo bewogen maakt, want over zijn dood doen er nog steeds veel geruchten de ronde.

Het verhaal van Tsjaikovski komt helemaal tot leven dankzij pianist Koenraad Sterckx, die een aantal composities van hem zal spelen. En ook Koenraad heeft een bijzonder band met de Russische componist. Al op jonge leeftijd was hij gefascineerd door de componist en andere Russische muziek en daarom volgde hij een tijdje Russische les. 
Wil je meer pianomuziek horen? Om 14 uur bespeelt Koenraad ook verschillende instrumenten uit de unieke collectie van pianohersteller Piet Joris.
Praktisch
Adres: Henricus Wittebolsstraat 67 (bij Koenraad & Maarte)
Start: 15.30 uur
Toegang: gratis
Dit is een intiem huiskamerevenement. De plaatsen zijn beperkt, dus kom zeker op tijd. Als de huiskamer vol zit, kun je altijd doorschuiven naar een andere plaats.

Foto's © Maarten Deckers

Dit kan je misschien ook interesseren

Naar boven